• november

    2

    2022
  • 274
  • 0
Bryta färg

Bryta färg

När jag började måla med akvareller försökte jag först bryta färgen. Att bryta en färg innebär att blanda olika färger till en ny färg, antingen ljusare eller mörkare. Färgerna och nyanserna på färger köps huvudsakligen i butiken och mixas av personalen utifrån recept och maskiner. Man kan bryta färgen själv, men det är svårt att slå och få det rätt.

Om du går till en konstbutik kan du välja rätt färger för dina färger. Du kan hitta dem i olika nyanser. Därför är det omöjligt att beställa endast mörkgrön, ljuslila och blågrå. Köpta färgkartor innehåller ofta hundratals till tusentals nyanser. Använd ton hjulet för att få fram önskad färg. Om vi ​​liknar cirkeln med en klocka, så är primärfärgerna ordnade enligt principen: klockan 12 representerar gul, klockan 3 röd, klockan 6 blå, och klockan 9 grön. Baserat på detta schema kan blandade färger erhållas genom att blanda intilliggande primärfärger med varandra.

 

Värt att veta när man ska bryta färgen

Brytande färger inkluderar svart, röd, grön, blå, gul, oxiderad röd, oxiderad gul och grön bärnsten. Vissa brytande färger kan behövas för att uppnå önskad nyans. Noggrann blandning krävs för att få en jämn målad yta.

Nyanscirkeln grunden för de rika nyanserna som finns i färgkartor. Detta stora urval erhålls genom att blanda olika mängder vitt och/eller svart till en färg. Hur mycket du blandar beror på hur ljus eller mörk du vill att nyansen ska vara. Oftast beställer jag färger och nyanser i butiken, som snabbt och noggrant blandas enligt ett specifikt recept – pigment tillsätts. Att välja en nyans kan ta ett tag, men blandningen tar bara några minuter.

Som regel fästs ett färgprov och instruktioner för toning på locket på färgburken. Så när jag går tillbaka till butiken och beställer en annan burk i samma nyans, upptäcker jag att mixen är exakt densamma. Du kan inte be en färgaffär att blanda det åt dig. Eftersom vi inte känner till färgens skick på grund av åldring, lagring etc. kan vi inte garantera blandning.

Blake Color kommer i små flaskor som kan användas med olje-, alkyd- och latexfärger. Dessa färger är så koncentrerade att det vanligtvis bara behövs några droppar per liter färg. Det är bäst att börja med vitt och gå vidare till andra mjukare färger. Tänk på att för mycket pigment kan resultera i en helt annan färg än vad du vill ha. När du är nöjd med resultatet, kontrollera färgen och låt den torka. När du är nöjd med den torkade färgytan, blanda i resten av färgen enligt dina anteckningar.

Om du har burkar i olika färger av samma typ av färg (som latexfärg), eller till och med hela burkar, kan du blanda dem för att skapa en ny färg Blanda färgerna noggrant för att få en ny nyans. Att blanda färger själv med samma självförtroende är nästan omöjligt. Däremot kan du separera överblivna färgburkar i färger som kan användas för mindre målarjobb.

© 2023 Sidan är en del av Renovex.se