• juli

    25

    2022
  • 194
  • 0
Förbered dina väggar inför målning

Förbered dina väggar inför målning

Man brukar se målning som snabbt och enkel. Allt som krävs är att köpa färg och några penslar, flytta möbler och tavlor och måla. Att fräscha upp ett rum eller ett helt hus med hjälp av nya färger kan vara spännande och roligt. Om du vill att ditt arbete ska se bra ut bör du lägga en stor andel tid på förberedelserna innan du målar.

De flesta av förberedelserna är inte alltför komplicerade, däremot tar de tid. Det är klokt att ha allt du behöver för målningen innan du sätter igång för att arbeta så effektivt som möjligt.

 

Inspektera väggen som ska målas

Undersök den målade ytan. Vilken sorts tapet sitter på väggarna? Hur många lager tapet? Vilken färg har den målade väggen nu? Svaren på frågorna är en viktig vägledning för planeringen och färgval. Om du har tagit bort tavlor eller annan väggdekoration och flyttat stående möbler längs väggarna bör du noggrant inspektera ytorna bakom. Leta efter defekter i väggarna och bestäm vad som ska göras. Om underlaget är trä, stoppa kvistarna och skrapa bort fibrerna så att de inte expanderar under färgen. När man målar en målad yta är det nödvändigt att fylla hål med spackel och fylla i ojämnheter. Om du vill ha en slät målad yta och tapeten har ett upphöjt mönster, överväg att slipa hela väggen, spackla hela väggen eller ta bort tapeten helt och hållet om du inte vill att mönstret lyser igenom.

Ta bort tavelkrokar och väggpluggar och rengör väggarna med färgrengöringsmedel. En vägg i ett nyrenoverat eller nybyggt rum kräver också noggranna förberedelser. Här måste du köra in alla spikhuvuden ordentligt och sedan spackla över dem. Alla skarvar bör också spacklas och slipas ned.

Bra ventilation är lika viktig vid förberedelserna som vid målningen. Förarbetet innebär ofta mycket slipning, så se till att möblerna i rummet är väl skyddade och dörren till resten av huset är stängd så att dammet inte sprider sig.

© 2023 Sidan är en del av Renovex.se