• december

    2

    2021
  • 185
  • 0
Måla dina utemöbler

Måla dina utemöbler

Utemöbler utsätts för mycket slitage. Därför är underhåll och skötsel väldigt viktigt.

Utemöbler är ofta det lilla extra till ditt hem. Oavsett om det är ett litet bord och några stolar på en lägenhetsbalkong eller en stor matgrupp i en villa, ger det en extra dimension. I slutet av säsongen kommer du till exempel att märka att de trämöblerna som du nyligen köpt redan börjat slitas, blivit smutsiga, blekna och tappa färgen.

 

Skötsel av trädgårdsmöbler inför vintern

Många husägare får panik över höstens och vinterns ankomst när utemöbler flyttas in och förvaras i källaren eller garaget till våren. Såhär hanterar du det, och med lite eftertanke kan du behålla dina möbler lika snygga som när de var nyköpta. Vårt råd är att hämta in dina utemöbler i god tid innan vintern, helst runt september.

Innan vi ställer undan möblerna behöver vi göra ge dem lite kärlek inför vintern. Ta bort all smuts och hindrar den från att tränga djupt in i träet. Det gäller oavsett vilket material möblerna är i. Korrekt rengöring förbättrar både utseende och prestanda.

Ett annat tips: ta för vana att alltid olja dina trädgårdsmöbler i slutet av säsongen. Linolja är lämplig för detta. Använda trasor kan dock självantända, så var försiktig när du förvarar den. Ett tunt lager linolja bör läggas på. Annars får du klibbiga möbler, vilket du förstås inte vill ha. Förvara kuddar inomhus i rumstemperatur, och inte i garage.

 

Hur man målar trädgårdsmöbler

Att måla om dina möbler kan vara av ren estetisk anledning eller så vill du bara skydda dina möbler inför nästa säsong. Oavsett anledning så bör detta alternativ övervägas innan du köper nytt.

Börja med att tvätta dina möbler, gärna med ett rengöringsmedel speciellt för utemöbler. Var noga med att inte använda för hårt tryck då det kan skada möblerna.

Dags för förarbetet. Som med alla målningsprojekt kommer finishen att baseras på hur förarbetet görs. Skrapa, slipa och rengör möblerna. Om färgen är tjock, sprucken eller hårt sliten rekommenderar vi att du använder färgborttagningsmedel och en färgskrapa för att ta bort färgen enligt anvisningarna på burken.

 

Primer och olja

Börja med att smörja skarvarna och träytorna. Använd vanlig basolja och torka av överflödig olja. Grunda sedan alla ytor med en konventionell trä- och snickerigrund.

Applicera sedan färgen generöst uppifrån och ned. För skarvar och ändarna kan du använda en mindre borste för enklare åtkomst. Låt det första lagret torka och applicera sedan det andra.

Viktigt är att inte måla fuktigt eller varmt väder då detta inte bara påverkar torktiden, utan även slutresultatet negativt.

© 2023 Sidan är en del av Renovex.se