• december

  1

  2022
 • 502
 • 0
Måla svåråtkomliga platser

Måla svåråtkomliga platser

Det är skillnad på målning av stora ytor och att måla små ytor. Att jobba med svåråtkomliga ytor kräver lite mer fingerfärdighet för att få bra resultat. Det är också i dessa ögonblick som det blir tydligt om arbetet utfördes av en professionell målare eller en amatör. Resultatet beror oftast på om amatören anstränger sig eller hoppas på att detaljerna rentav inte syns och struntar i det.

 

Ta dig tid för arbetet

Generellt kan vi säga att bra arbete inte kan påskyndas. Om du målar lister eller andra ytor där du inte kan använda en roller kanske det inte är färgen i sig som spelar roll, utan stabiliteten på dina händer, och allt handlar till stor del om vad du kan göra för att skydda det som inte skall målas. Det är absolut nödvändigt (av samma anledning) att täcka listerna och noggrant belägga golv och tak med maskeringstejp.

 

Måla element

Att få till målning bakom ett föremål kan vara lite knepigt. Detta är naturligtvis fallet när man målar bakom element. Vi ser ofta att de tenderar att vara fula, med ojämna drag och lätt synliga färgfläckar. En annan försvårande situation relaterad till element är värmen. Färgen torkar snabbt när elementet är på, så misstagen kan torka snabbt och risken för klumpbildning är stor. Så om du vill att ett element skall bli bra borde du stänga av det.


Borde man ta bort element innan målning? Det finns tre tänkbara lösningar här, och vi ska ta en snabb titt på dem alla.

  1. Ta bort element och måla som vanligt. Detta är möjligt, men med vissa förbehåll, beroende på vilken typ av element/radiator som används. För vattenbaserade element, stäng av vattenreturen, återställ termostaten och öppna sedan kranen för att tömma vattnet. Det kan dock läcka vatten från elementet, så förbered en handduk eller liknande på den del där elementet ska sitta. Tänk också på vikten. Elementen fyllda med vatten är mycket tunga och kräver två personer för att flytta dem. Tips: Kontrollera alltid med din rörmokare först.

  2. Måla så mycket du kan. Det finns speciella rollers utformade för att göra det lättare att måla bakom element. Skaftet är långt, rullarna är smala. Något som gör det mer smidigt. Det är inte enkelt. Men å andra sidan döljer elementet en hel del också så det behöver inte bli perfekt.

  3. Anlita en expert. Det tredje alternativet kan också vara det säkraste. Att anlita en professionell målare som garanterat kommer göra jobbet med bra resultat.
© 2023 Sidan är en del av Renovex.se