• november

    26

    2022
  • 471
  • 0
Målning runt utanpåliggande el

Målning runt utanpåliggande el

Experter i brandskydd och elsäkerhet rekommenderar från målning av kontakter och andra externa elektriska komponenter. Om kontakten är målad bör den bytas ut eftersom tillverkaren inte kan garantera samma säkerhet som ett omålat uttag. Målade kablar behöver ofta inte repareras, men undvik att måla omålade kablar då det kan skadligöra utompåliggande plasten som skyddar de ledande komponenterna.

 

Målning runt eluttag

Eluttag ska alltid ha ett yttre hölje, detta skruvas loss innan man påbörjar målningen. Stänga av ström innan du lossar skruvarna på uttaget. De flesta hålls på plats med 2-4 skruvar. Nästa gång du målar måste du vara mycket försiktig med eluttag så att du inte får färg på områden som normalt skulle döljas av ett lock då färgen kan bli ledande.

Måla eller spraya inte kåpan även efter att du tagit bort den. Om du vill ha en annorlunda färg på din kåpa rekommenderar vi att du väljer en som är fabriksmålad och passar din väggfärg.

 

Målning runt omkopplare

Precis som med uttaget kan locket runt omkopplaren tas bort. Var noggrann med att stänga av ström före påbörjat arbete. Olika omkopplare fungerar olika, så det är en bra idé att först kontrollera vad för typ för att koppla bort den ordentligt. De flesta är fästa med spärrar och kan öppnas med mejsel eller liknande. Måla strömbrytare med omsorg.

 

Målning runt sladdar

När man målar runt sladdar är det viktigt att man är försiktig, eftersom plastens egenskaper kan förändras om den målas, i värsta fall kan den även spricka och lämna kabeln oskyddad. Vissa föredrar att lägga mjuka fogar som går att måla över. När du lägger latexfogar, knyt kablarna så att det inte blir mellanrum mellan sladdarna.

Om du vill avstå att måla sladden måste du ta bort den från väggen och täcka över den. Ta bort eventuella fästanordningar som håller fast sladdarnaoch linda in dem i maskeringstejp. Fyll igen hål efter kabelklämmor, slipa och måla.

 

Sätt att dölja kablar

Om du vill dölja kablarna helt rekommenderar vi att kontakta en elektriker som hjälper till att förflytta kablarna genom väggen. Tyvärr är detta inte alltid möjligt.

Det finns flera kabelkanaler och ihåliga golvlister. Båda används i syfte att gömma kabeln snarare än att lämna den synlig. Kabelkanaler finns i olika utföranden och färger. Dessa kan du även måla till önskad färg och nyans utan risk.

 

Elsäkert hem

På elsäkerhetsverkets hemsida kan du läsa om vad du kan göra med elen i ditt hem och vad du behöver tänka på för att minska risken för bränder och andra olyckor. Undvik till exempel lösa snören och punkter där flera snören knyts ihop. Många gamla bostäder från 40- och 50-talen saknar uttag för belysning, elektriska apparater och laddare som samhället har utvecklat användning för. Detta ger en längre anslutning till grenledningen inne i huset, vilket kan leda till trängsel bland kablarna.

Om ditt hem behöver fler uttag rekommenderar vi att kontakta en elektriker innan du påbörjar målningen.

© 2023 Sidan är en del av Renovex.se