• december

    21

    2022
  • 242
  • 0
Renovera eller byta ut fasaden på ditt hus

Renovera eller byta ut fasaden på ditt hus

För många människor är ett hus ute på landet en plats för vila och semester. De krav man ställer på fritidshus är i många fall lägre än för sitt permanent boende.

Om fasaden inte sköts om kommer den att slitas ut snabbare och fler och fler delar av fasaden kommer att behöva bytas ut. I de flesta fall räcker det med att måla om fasaden och byta ut kraftigt blötlagda trädelar, men ibland är det nödvändigt att byta hela fasaden och på så sätt börja om men en fin fasad.
Fasadrenovering är ett stort projekt även för en mindre villa.

 

Hur mycket ska bytas ut?

Om du tar hand om din fasad genom att rengöra den en gång om året och måla efter behov så behöver du förmodligen inte byta ut allt trä under din fasadrenovering. Välskött trä håller så länge som möjligt och gammalt trä är vackert och ger ditt hem karaktär. Vanligtvis, när man reparerar fasaden skrapar man bort all gammal färg. Träet inspekteras sedan och många delar som är för blöta brukar bytas ut. Fasaden kan sedan målas på nytt.

 

Reparation av träfasader

Men om hälften eller mer av virket är i dåligt skick rekommenderar vi att hela fasaden byts ut. Detta är en mycket stor operation som tar veckor även för en mindre villa. Resultatet blir en fräsch och frisk träfasad som kan hålla i åratal framåt med rätt skötsel. Den nya fasaden tillför också ett värde till fastigheten.

 

Underhåll din fasad regelbundet

Fasader är designade för att skydda hemmet och utsätta får väder och vind som inte går att undvika. För att undvika onödigt slitage på din fasad är det en bra idé att ge den lite kärlek då och då, om möjligt. Tvätta fasaden väl och måla vid behov. En lång stege räcker vanligtvis för lättare underhållsarbete.

 

© 2023 Sidan är en del av Renovex.se