SPARA PENGAR MED ROT-AVDRAG

Om du införskaffar tjänster av målare har du rätt till en rotavdrag. Det innebär 30% skattereduktion på upp till 50000 SEK på arbetskostnaden för målningen. Bor du i ditt eget hus eller radhus kan du få rot avdrag på alla dina målningar, allt från fasaden, trädgården och i huset. Men om du har en lägenhet gäller det rotavdraget enbart för interiörmålning.
Exempelberäkning för rot-avdraget för måleriarbete
Du vill måla om ytterväggarna på ditt hus och tapetsera invändigt i rummen. Du ber om offerter, sedan får du ett flertal priserbjudanden. Till sist valde du självklart Bostadslyckan AB. Efter avslutat arbete blir fakturan:

 • Förberedande skrapning, städning och målning på 75 klockade timmar
 • Om timpriset är 450kr (inklusive moms) x 75 timmar = 33 750kr
 • Färg och eventuellt annat material = 42 900kr
 • ROT – avdrag gäller för reduktion av en tredjedel (1/3) av arbetskostnaden = 11 250 kr
 • Slutpriset blir efter avdrag av ROT = 65 400kr

Du behöver inte själv informera Skatteverket om rot avdraget. Det gör vi och du kommer på en reducerad faktura. ROT-avdraget står nu på fakturan som du som kund får. Endast en faktura för de reducerat belopp (65 400kr) skickas ut. Sedan, året därpå, skall du som kund kontrollera avdragsbeloppet på utdraget för din skattedeklaration och om du tjänat in tillräckligt med skatt för att vara berättigad till en reduktion på 11 250kr. Det brukar sägas att det krävs åtminstone en månadsvis inkomst på cirka 25 000 kr för att komma i åtnjutande av maxavdraget på 50 000 kronor. Men mindre arbeten med lägre avdrag, som detta presenterade räkneexempel, räcker det med en betydligt lägre månadsinkomst. När du har fått en offert på din önskade färgsättning ska du alltid ange om det angivna priset är innan eller efter rotavdraget. Om du är osäker, fråga oss.

Över 1 miljon svenskar använder varje år av sitt rotavdrag för att renovera eller bygga sitt hem. Med rot avdraget väljer många att köpa vita tjänster, och detta har uppmuntrat ärlig konkurrens bland aktörer och avsevärt underminerat företag som jobbar svart. ROT-avdraget är ett effektivt sätt att bekämpa arbetsmarknadsbrottsligheten.

ROT är en akronym för renovering och ombyggnad och tillbyggnad. Inom målarbranschen har rotavdraget infart skapat en ny marknad mot privatpersoner, och ersatt den tidigare marknadsledande svarta arbetsstyrkan. Målarna vill behålla rot-avdraget, till stor del för att förhindra att svarta marknaden smyger sig in i svenska hem igen, och anser att den bör återgå till 50 % av arbetskostnaderna, är särskilt viktigt med tanke på det ekonomiska klimatet med hög inflation och ökande kostnader för svenska hushåll.

 

Därför bör ROT-avdrag höjas

 • Bekämpning av odeklarerat arbete och industriell brottslighet
 • Viktigt att stödja ansträngda hushåll
 • Skapa jobb över hela landet

 

Översikt över ROT avdraget

ROTavdraget är en skattelättnad som reducerar arbetskostnaden när du beställer en tjänst från professionella målare för renovering eller tillbygge på din lägenhet eller familjehus. En skattelättnad ger dig möjlighet att dra av 30 % av dina arbetskostnader upp till 50 000kr per år. Skatteavdrag är förknippade med individer, inte egendom. Det innebär att 2 delägare i en familjebostad eller bostadsrätt har rätt till ett skatteavdrag på 100 000 kr (2 x 50 000kr) per år. Något minimibelopp för att få skattelättnader finns inte. Du får inte vara associerad med köparen när du utför arbetet. För mer information, besök Skatteverket.

 

Betydelsen av ROT-avdrag inom svensk bygg- och installationsindustri

 • Innan ROT avdrag infördes kom 2 % av medlemsföretagens beställningar från privatkunder. I dag är motsvarande andel cirka 35%.
 • Sedan införandet av ROT avdraget har över 2 000 nya kontorsjobb skapats bara inom måleribranschen.
 • 50 % fler anställda efter implementering av ROT.
 • 89 % tycker att det svarta arbetet inom måleri branschen sjunkit sedan ROTavdraget infördes.
 • Bekämpning mot odeklarerade jobb och konkurrenskraft mot kriminella företag är viktigt för legitima företag. Mer än en femtedel av företagen möter konkurrens från skatteflyktsföretag. Om man lägger till företag som strider mot olika typer av reglering, påverkas mer än en tredjedel av företagen negativt av denna kriminella typ av konkurrens.
 • Åtstramningar är effektiva mot svartarbete.
 • Ett beprövat verktyg mot ökande brottslighet på arbetsmarknaden.

 

Regeringen sänker ROT-avdrag

1 januari 2016, tog regeringen beslutet att sänkta ROT avdraget från 50 % tidigare till 30 %. ROTavdraget är ett bra sätt att reducera hushållens inköp från svartarbetare på samma gång som det framhäver en sund konkurrens på byggmarknaden, så svenska målare gör sig hörda.  Vi tycker att det ska sänkas igen till 50 % av arbetskostnaderna.

© 2023 Sidan är en del av Renovex.se