• augusti

    23

    2022
  • 209
  • 0
Trappmålning med färg som skyddar

Trappmålning med färg som skyddar

Kanske vitmålade trappor kan vara något? I de flesta fall är det utseendet du vill förändra när du renoverar din trappa snarare än att den faller isär. Samtidigt vill du vara säker på att den nya färgen är hållbar och att det nya utseendet på din trappa håller i många år framöver. Precis som med målning är en bra grund väldigt viktig. Först måste du ta bort all gammal färg och lack. Använd en färgskrapa och sandpapper för att avlägsna den gamla färgen. Använd först grovt sandpapper, sedan fint sandpapper. En smart uppfinning är en handhållen slipmaskin med sugfunktion som kan kopplas till en dammsugare. Det innebär att allt damm alltså kommer att sugas in i dammsugaren och inte spridas i hela rummet.

Trappor har många hörn, skrymslen och vrån, det gäller att ta bort all den gamla färgen för ett bra resultat. Vid målning av trappor är det viktigt att de är helt fria från damm.

 

Spackla igen eventuella knuthål

Om din trappa har knuthål kan de spacklas igen för att göra hålen mindre synliga när du målar trappan. Vissa gillar det rustika utseendet och vill därför behålla de. När spacklet är torrt, slipa igen med fint papper. Återigen, glöm inte att torka bort dammet.

 

Välj färg

Till trappor är vanlig golvfärg bäst. Välj ett miljövänligt, vattenbaserad färg med låg lukt. Det fungerar dock inte på ställen där golvfärgen tenderar att rinna av innan den torkar, till exempel på sidan av trappstegen. Den bästa lösningen här kan vara en vattenbaserad väggfärg.

De mest hållbara alternativen är de så kallade tvåkomponents epoxifärgerna. Denna färg är dock något ohälsosam och inte miljövänlig. Det är också dyrt för invändiga trappor. Färgen kommer i två burkar som blandas ihop för att skapa en kemisk reaktion. Resultatet är ett industriellt härdat färgskikt som även kan lackas för ökad hållbarhet och annat utseende.

 

Färg

Det rekommenderas alltid att måla med grundfärg först. Smart är att måla varannat trappsteg för att fortfarande kunna nyttja trappan under målningen. Applicera sedan minst 2 lager topplack. Efter att ha målat hela trappan, låt den torka och måla sedan igen. Lacka sedan över ytan och du har en väldigt slitstark trappa! För att trappan ska vara riktigt hållbar och fungera i många år behöver färgen ett starkt och skyddande lager, vilket lacken gör. En matt lackerad yta kan fungera, men vi rekommenderar att först applicera flera lager glansigt lack vid behov. Blank lack ökar slitstyrkan avsevärt. Snåla inte med lack, utan applicera minst 4 lager lack för att hålla din trappa väl skyddad. Det tar lite längre tid och ytterligare arbete, men en ordentligt målad trappa håller ofta avsevärt mycket längre. Flerskiktslackering gör trappan extremt hållbar.

Korrekt förberedelse och noggrann målning och lackering kan ge din trappa ett fräscht utseende och bra skydd i många år framöver.

© 2023 Sidan är en del av Renovex.se