• december

  11

  2022
 • 315
 • 0
Välj rätt verktyg

Välj rätt verktyg

Valet av roller eller pensel? Oavsett vad du vill måla så finns det två saker du inte bör fuska med. Förberedelse och val av verktyg. När det kommer till förberedelser är det inget som gör målning lättare. När vi jämför amatörer och professionella målare ser vi att det är stor skillnad i tidsförbrukning. Professionella lägger förmodligen 70 % av sin tid på att förbereda ytan de ska måla genom att slipa, slipa och polera. Amatörer, å andra sidan, ägnar 70 % av sin tid åt att måla. Detta är mycket viktigt beaktning till varför professionellas resultat blir bättre.


Kvalitet

Den andra punkten är mycket viktig. Det första om valet av instrument är att det finns fördelar med att bättre kvalitet i flera steg. Penslar gör stor skillnad och beroende kvalitet och på prisklass gör skillnad. Du behöver inte köpa den dyraste modellen, men undvik det billigaste.


Frågan är vilket verktyg man ska välja för varje målning. När är det bättre att använda en roller och när är det bättre att välja en pensel / borste i stället? Vi hoppas kunna ge några exempel för att illustrera detta genom att lista de olika ytorna som varje verktyg ska användas på.

 • Väggar: Stora ytor som väggar målas bäst med roller. Välj korta, medelgrovluggade rullar, dessa tar åt sig bra med färg och behöver inte doppas så ofta. Håll dig till 18 cm breda rollers, det är för att den inte är lika tät som en stor rulle. Erfarna målare använder vanligtvis en 23 cm roller, vilket kräver viss skicklighet för att bemästra. Du kan använda den vinkelpensel för svåråtkomliga platser som hörn, men du kan använda elementroller för dolda detaljer bakom element.
 • Tak: Återigen är en stor yta, men den här gången bör du använda tjockare lugg. Nyckeln till att lyckas måla ett tak är att använda mycket färg, men en annan viktig faktor är att börja från taket, inte väggarna. Förlängningsskaft måste användas för ergonomin. Det gör arbetet lättare och skonsammare för kroppen. Till sist avslutas hörnen med en lackpensel.
 • Dörrar: Miniroller lämpar sig oftast för små och lite större ytor som dörrar. Satsa på kortare lugg. Detta är för att stryka färgen fint. Sedan kan man släta med en pensel, ca 70 mm, eller med en moddlare.
 • Snickeri: För grundmålning, som köksluckor, kan du om möjligtvis använda en lite mindre pensel. Applicera sedan själva toppfärgen, använd då bredaste möjliga pensel och en mindre vid behov.
 • Element: Specialrullar tillhandahålls för elementen. Långa stavar ger delvis åtkomst till baksidan och delvis målning av själva elementet. Den senare fungerar dock bra även med vinklade penslar. Målarhandskar kan också användas på många föremål. Viktigt: Endast vattenburna element kan målas. Vid målning av elektriska gulnar färgen på grund av intensiv värme.
© 2023 Sidan är en del av Renovex.se